Przepisy z jarmużem
Nie każdy wie, jak smacznym i zdrowym warzywem jest jarmuż. Przepisy z dodatkiem tego smakołyku z pewnością pomogą Ci się o tym przekonać. Poznaj nasze propozycje na dania i przekąski z jarmużem na każdą okazję!
Czemu warto jeść jarmuż?
Jarmuż to warzywo, które z pewnością powinno zajmować znacznie ważniejsze miejsce w kuchni każdego z nas. Nie jest tajemnicą, że jarmuż ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych, jest pełen błonnika, białka i witamin, a do tego znaczne ilości witaminy K. Ponadto warzywo słynie z zawartości potasu, wapnia, antyoksydantów i soli mineralnych. Oprócz tego jarmuż wykazuje właściwości antynowotworowe.
Jarmuż sam w sobie przypomina nieco kapustę, jest też jedną z jej odmian. Ma zielone, długie liście, czasem przybierają one nawet nieco fioletowe zabarwienie. Specyficzny, lecz bardzo kuszący smak jarmużu sprawia, że przepisy z tym warzywem będą cennym uzupełnieniem każdej diety.
Jarmuż – przepisy
Pesto z jarmużem
W naszym małym poradniku prezentujemy kilka prostych i zdrowych przepisów na smaczne dania i przekąski z jarmużem. Na pierwszy rzut – pesto z jarmużem, które możesz wykorzystać przy wielu posiłkach lub zjeść z bułką czy pitą. Najpierw przypraż orzechy nerkowca na patelni, pozbywając się wcześniej twardych łodyżek, następnie zblenduj wszystko wraz z oliwą, parmezanem, czosnkiem i sokiem z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj sól, pieprz i gotowe!
Szakszuka z jarmużem
To nie wszystkie sposoby na jarmuż. Przepisy z dodatkiem tego warzywa nadają się na każdą okazję – ot choćby szakszuka z jarmużem. Rozgrzej olej na patelni i dodaj nasiona strączków oraz jarmuż i lekko przysmaż. Następnie dodaj fasolkę szparagową i brokuły wraz z przyprawami takimi jak tymianek, oregano, chilli i duś pod przykryciem. Zrób wgłębienia między warzywami i wbij w nie jajka, poczekaj, aż się zetną, posyp solą, pieprzem i orzechami pinii, a następnie podaj do stołu.
Chipsy z jarmużem
Jarmuż świetnie sprawdzi się też przy różnego rodzaju przekąskach, takich jak chipsy z jarmużem, a także koktajlach. Do przygotowania chipsów wystarczą duże liście jarmużu, 1,5 łyżki oliwy, łyżeczka czosnku w proszku oraz po 1/3 łyżeczki soli i chilli. Zacznij od umycia liści i ich poszarpania. Następnie w miseczce wymieszaj z wymienionymi przyprawami, rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (10 minut na każdą stronę) w temperaturze 140 stopni. Chipsy z jarmużu możesz jeść z dowolnie przygotowanym sosem.
Koktajl z jarmużem
Jeśli masz ochotę na zdrowy i pożywny napój, przygotuj koktajl z jarmużem. Możliwości masz całe mnóstwo, właściwie wystarczy Ci pół szklanki wody i duża garść liści jarmużu – całą resztę składników w postaci np. owoców, warzyw i nasion możesz dodawać dowolnie według swoich preferencji smakowych. Z pewnością do jarmużu pasują pomarańcze, cytryny, jabłka, maliny i truskawki.
Artykuł partnera