Dieta i Suplementy
10 lutego 2021

Przepisy z jarmużem

​Nie każdy wie, jak smacznym i zdrowym warzywem jest jarmuż. Przepisy z dodatkiem tego smakołyku z pewnością pomogą Ci się o tym przekonać. Poznaj nasze propozycje na dania i przekąski z jarmużem na każdą okazję!

Czemu warto jeść jarmuż?

Jarmuż to warzywo, które z pewnością powinno zajmować znacznie ważniejsze miejsce w kuchni każdego z nas. Nie jest tajemnicą, że jarmuż ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych, jest pełen błonnika, białka i witamin, a do tego znaczne ilości witaminy K. Ponadto warzywo słynie z zawartości potasu, wapnia, antyoksydantów i soli mineralnych. Oprócz tego jarmuż wykazuje właściwości antynowotworowe.

Jarmuż sam w sobie przypomina nieco kapustę, jest też jedną z jej odmian. Ma zielone, długie liście, czasem przybierają one nawet nieco fioletowe zabarwienie. Specyficzny, lecz bardzo kuszący smak jarmużu sprawia, że przepisy z tym warzywem będą cennym uzupełnieniem każdej diety.

Jarmuż – przepisy

Pesto z jarmużem

W naszym małym poradniku prezentujemy kilka prostych i zdrowych przepisów na smaczne dania i przekąski z jarmużem. Na pierwszy rzut – pesto z jarmużem, które możesz wykorzystać przy wielu posiłkach lub zjeść z bułką czy pitą. Najpierw przypraż orzechy nerkowca na patelni, pozbywając się wcześniej twardych łodyżek, następnie zblenduj wszystko wraz z oliwą, parmezanem, czosnkiem i sokiem z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj sól, pieprz i gotowe!

Szakszuka z jarmużem

To nie wszystkie sposoby na jarmuż. Przepisy z dodatkiem tego warzywa nadają się na każdą okazję – ot choćby szakszuka z jarmużem. Rozgrzej olej na patelni i dodaj nasiona strączków oraz jarmuż i lekko przysmaż. Następnie dodaj fasolkę szparagową i brokuły wraz z przyprawami takimi jak tymianek, oregano, chilli i duś pod przykryciem. Zrób wgłębienia między warzywami i wbij w nie jajka, poczekaj, aż się zetną, posyp solą, pieprzem i orzechami pinii, a następnie podaj do stołu.

Chipsy z jarmużem

Jarmuż świetnie sprawdzi się też przy różnego rodzaju przekąskach, takich jak chipsy z jarmużem, a także koktajlach. Do przygotowania chipsów wystarczą duże liście jarmużu, 1,5 łyżki oliwy, łyżeczka czosnku w proszku oraz po 1/3 łyżeczki soli i chilli. Zacznij od umycia liści i ich poszarpania. Następnie w miseczce wymieszaj z wymienionymi przyprawami, rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (10 minut na każdą stronę) w temperaturze 140 stopni. Chipsy z jarmużu możesz jeść z dowolnie przygotowanym sosem.

Koktajl z jarmużem

Jeśli masz ochotę na zdrowy i pożywny napój, przygotuj koktajl z jarmużem. Możliwości masz całe mnóstwo, właściwie wystarczy Ci pół szklanki wody i duża garść liści jarmużu – całą resztę składników w postaci np. owoców, warzyw i nasion możesz dodawać dowolnie według swoich preferencji smakowych. Z pewnością do jarmużu pasują pomarańcze, cytryny, jabłka, maliny i truskawki.

Artykuł partnera

Redakcja
itrening.pl

Zobacz

20 czerwca 2022

Czy można jeść słodycze, będąc na diecie?

Dieta, która obejmuje słodycze, brzmi absurdalnie. Należy jednak pamiętać, że restrykcyjna...
25 lutego 2022

Czy sałatki mogą być pełnoprawnym posiłkiem?

Sałatki mogą kojarzyć się głównie z lekką przekąską lub dodatkiem do innych dań. To...
23 grudnia 2021

Jak zwalczyć chroniczne zmęczenie za pomocą diety?

Czy czujesz się zmęczony, słaby lub senny bez względu na to, co robisz? To nie jest stan...