Masło orzechowe – wartościowe uzupełnienie diety sportowca
Stale rosnąca świadomość na temat zbilansowanej diety doprowadziła do tego, że zdrowe posiłki są coraz bardziej urozmaicane, a dzięki temu smaczniejsze, pożywniejsze i bardziej wartościowe. Częściej pojawiają się na stołach produkty, których do niedawna wcale nie brano pod uwagę. Tak jest w przypadku masła orzechowego – rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych, obecnie bardzo popularne jest również w Polsce. Swoje miejsce znajduje w wielu daniach, ale szczególnie cenione jest w diecie sportowców. Dlaczego? Wyjaśniamy!
Masło orzechowe – właściwości odżywcze
Najwartościowsze masło orzechowe to takie, które jest produkowane z samych fisztaszków i nie zawiera żadnych dodatków. Takie masło orzechowe jest prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych, ponieważ zawiera:
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 – są to kwasy: linolowy i oleinowy, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, tym samym zapobiegając miażdżycy, chorobom serca i zawałom. Przeciwdziałają także odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii.
- błonnik – reguluje trawienie, na długo zapewnia uczucie sytości i zapobiega podjadaniu.
- białko – dobrze przyswajalne białko roślinne zawarte w maśle orzechowym jest niezbędne w procesie budowy masy mięśniowej. Tego rodzaju białko jest szczególnie polecane sportowcom, ale też wegetarianom, którzy nie spożywają białka pochodzącego z mięsa.
Doskonałej jakości masło orzechowe, które zapewnia wszystkie powyższe wartości odżywcze, jest dostępne na: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/maslo-orzechowe-go-on/ . W zależności od preferencji smakowych, można wybrać masło z chrupiącymi kawałkami orzeszków albo o aksamitnie gładkiej konsystencji.
Masło orzechowe w diecie sportowca
Ze względu na fakt, że masło orzechowe jest bogatym źródłem białka roślinnego, jest ono szczególnie wartościowe dla każdego sportowca. Dlaczego? Białko jest podstawowym budulcem masy mięśniowej i stanowi najlepszy materiał energetyczny dla pracujących mięśni. Zapewnia więc większą siłę i wytrzymałość organizmu. Jest to możliwe również dzięki temu, że białko reguluje metabolizm, który jest zintensyfikowany podczas zwiększonego wysiłku fizycznego.
Osoby, które uprawiają sport, nie tylko pracują nad zwiększeniem masy mięśniowej, ale jedocześnie dążą też do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Regularne jedzenie masła orzechowego może w tym pomóc, a konkretnie – zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej.
Dla sportowców nie bez znaczenia jest także błonnik, którego cennym źródłem jest masło orzechowe. Dzięki temu, że błonnik na dłużej zapewnia uczucie sytości, zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami i sięganie po niezdrowe przekąski. Dostarcza też więcej energii, dzięki czemu treningi są efektywniejsze.
Dzięki temu, że masło orzechowe pasuje do każdego rodzaju potraw – zarówno słodkich, jak i wytrawnych, może na dobre zagościć w zdrowej diecie sportowca. Smakuje świetnie z tradycyjnym pieczywem, z waflami ryżowymi. Jest idealne do koktajli i owsianki. Dzięki temu, cenne wartości odżywcze, zawarte w maśle orzechowym, można dostarczać do organizmu na wiele sposobów.
Materiał zewnętrzny