
Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie
Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
Kontrola masy ciała nie jest jednak jedynym wskazaniem do zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia dieta bogata w te pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko otyłości, lecz także nowotworów przewodu pokarmowego, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru. Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie w ramach profilaktyki otyłości.
– Dieta bogata w owoce dostarcza dużą ilość antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami, ma działanie oczyszczające oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie, ponieważ większość owoców w swoim składzie zawiera przede wszystkim wodę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z firmy Nestlé Polska.
Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców (nie licząc awokado) charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną, czyli niewielką liczbą kalorii na jednostkę masy. Przykładowo 100 gr jagód zawiera 45 kcal, a 100 gr arbuza jedynie 36 kcal. Ponadto błonnik znajdujący się w owocach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit przez co dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
Niska gęstość kaloryczna idzie w parze z wysoką gęstością odżywczą. Owoce, zaraz po warzywach i roślinach strączkowych, odznaczają się najwyższą zawartością witamin oraz mikro- i makroelementów w jednostce masy.
– Należy jednak pamiętać, że każda metoda przetwarzania warzyw i owoców powoduje utratę części składników odżywczych. Metodą najmniej inwazyjną dla owoców jest mrożenie, ponieważ wiąże się jedynie z niewielkimi zmianami zawartość witaminy C – dodaje Agnieszka Piskała.
Dieta bogata w owoce i warzywa jest wskazana nie tylko ze względu na korzyści związane z odchudzaniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia zbyt niskie spożycie owoców i warzyw odpowiada za 14 proc. zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, 11 proc. zgonów na skutek choroby niedokrwiennej serca oraz 9 proc. zgonów w wyniku udaru.
Źródło: lifestyle.newseria.plZobacz

7 powodów, dla których nie możesz schudnąć oraz 9 sposobów jak temu zaradzić

Rola dietetyka w odchudzaniu
