
Odpowiednia dieta przy cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest często koniecznością dla ludzi chorujących na cukrzycę, bywa jednak i tak, że stosują ją zdrowi ludzie np. rodzice czasem przechodzą na tą dietę wraz ze swoim chorym dzieckiem. Na szczęście nie ma czego się bać, dieta cukrzycowa nie jest obwarowana wielkimi wyrzeczeniami.
Dobierając składniki tej diety należy przede wszystkim pamiętać, iż konieczne jest zapewnienie organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych oraz witamin.
Na szczęście dieta cukrzycowa nie jest wybitnie restrykcyjna, a w zasadzie mało się różni od zdrowej, zbilansowanej diety, którą powinni stosować w pełni zdrowi ludzie. Kluczowe jest tutaj zapewnienie odpowiednich proporcji posiłków i porzucenie niezdrowych nawyków żywieniowych.
Podobnie jak w większości pro – zdrowotnych diet, przy diecie cukrzycowej należy jeść małe ale regularne posiłki cztery lub pięć razy na dzień. Wyjątkiem jest dieta przy cukrzycy typu pierwszego, w której to należy jeść sześć – siedem razy dziennie. Co kluczowe, w tej chorobie odpowiednio dobrana dieta zmniejsza także ryzyko groźnych powikłań. Odpowiednia dieta, zażywane lekarstwa i regularna aktywność fizyczna, potrafią zdecydowanie zwiększyć stan zdrowia oraz samopoczucie osoby cierpiącej na cukrzyce. Zdrowy tryb życia zapewnia optymalny poziomu glukozy i lipidów we krwi, a także normuje wysokość ciśnienia tętniczego.
>> Jeśli jesteś zainteresowany/a dietą wegetariańską, zobacz ten artykuł
Na czym polega jednak dieta cukrzycowa?
Jej istotnym punktem jest zmniejszenie spożycia prostych węglowodanów, a szczególnie cukrów. Na czarnej liście powinny się więc znaleźć słodycze, przetworzona żywność, słodkie gazowane napoje, jedzenie typu fast food, napoje alkoholowe, papierosy itp. Zalecane za to jest spożywanie dużej ilości wody, soku pomidorowego, łagodnej bezcukrowej kawy czy herbaty oraz pokarmów lekkostrawnych np. zup. Wbrew pozorom przygotowanie diety cukrzycowej jest całkiem proste i nie wymaga dużej ilości czasu.
Ustalając taką dietę warto zaczerpnąć opinii lekarza oraz doświadczonego dietetyka, którzy dostosują dokładną dietę z uwzględnieniem typu cukrzycy, zapotrzebowania kalorycznego i sposobu leczenia choroby, a także chorób współistniejących, aktywności fizycznej, upodobań smakowych oraz możliwości finansowych. Pamiętajmy także, że cukrzycy nieleczeni insuliną z cukrzycą typu drugiego, konieczne muszą kontrolować indeks glikemiczny i ilość węglowodanów w posiłkach, poprzez użycie wymienników węglowodanowych. Obecnie tablice z indeksem glikemicznym niemal każdej potrawy znajdziemy w Internecie, co ułatwia rozpisanie odpowiedniej diety.
Zobacz

Jak catering dietetyczny we Włocławku ułatwia życie zapracowanym osobom?

Olej MCT - źródło energii nie tylko dla sportowców
