Czy sałatki mogą być pełnoprawnym posiłkiem?
Sałatki mogą kojarzyć się głównie z lekką przekąską lub dodatkiem do innych dań. To jednak nie musi być prawda - mogą same stanowić pełnoprawny i pyszny posiłek! Dowiedz się, w jaki sposób dobrać składniki, aby otrzymać obłędne i pożywne dania, które zapewnią Ci energię na cały dzień.
Sałatka z tuńczykiem, czyli sycący i pyszny wybór!
Sałatka z tuńczykiem to idealny wybór nie tylko dla wielbicieli ryb. Do jej przygotowania wykorzystać możemy zarówno tuńczyka z puszki, jak i wcześniej usmażony stek. Mięso tej ryby to dobre źródło białka, które pozwoli na zwiększenie i utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej. To jednak nie jedyna zaleta spożywania go - zawiera ono również cenne kwasy omega - 3, wspierające działanie układu nerwowego i pracę serca.
Które składniki będą dobrze współgrać z tuńczykiem? Częstym wyborem jest kukurydza, której słodycz równoważy smak tej ryby. Zastosować można zarówno tę z puszki, jak i świeżo ugotowaną. Innym dobrym wyborem są oliwki - nadadzą one naszemu daniu śródziemnomorskiego smaku, przypominając wakacje we Włoszech lub w Grecji. Czarne oliwki są bardziej słone, dzięki czemu są ostrzejsze, lecz należy uważać z ich ilością. Z kolei zielonym odmianom oliwek często towarzyszy czosnek lub inne dodatki - nie warto się ich pozbywać, jako że mogą dodać sałatce dodatkowego aromatu!
Jeśli szukasz kolejnych inspiracji na wyśmienite sałatki wraz z listą potrzebnych składników, to zajrzyj na stronę kaufland.pl/przepisy/salatki.html.
Sałatka makaronowa - pożywna propozycja na każdy posiłek
Sałatka z makaronem to bardzo dobra propozycja, jeśli szukamy pożywnego i zbilansowanego posiłku. Obecność makaronu sprawia, że nasze danie dostarczy nam cennych węglowodanów, które są głównym źródłem energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. Warto jest wybierać jak najczęściej odmiany pełnoziarniste, ponieważ zawierają one węglowodany złożone. Te ostatnie są bardziej wartościowe z punktu widzenia naszego zdrowia, ponieważ zapewniają siłę do działania na dłuższy czas.
Odmian makaronu możliwych do wykorzystania w sałatce jest bardzo dużo - penne, farfalle i fusilli, czyli popularne świderki, to tylko niektóre z możliwości. Wykorzystać można każdy rodzaj, który nam smakuje. Ważne jednak, aby pamiętać o względach praktycznych. Niektóre składniki sałatki mogą być ciężki do wygodnego zjedzenia, dlatego dobrze jest komponować jej skład z głową!
Sałatka z awokado to same dobre kalorie!
Awokado to owoc świetnie nadający się do sałatek. Jest wysokokaloryczny, ale owe kalorie pochodzą głównie z wartościowych składników odżywczych. Awokado zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających pozytywnie na pracę serca i układ nerwowy, a także błonnik pokarmowy. Ten ostatni wspiera prawidłową pracę jelit i może ułatwiać zachowanie odpowiedniej masy ciała.
Dodatki świetnie komponujące się z awokado to chilli i inne odmiany ostrej papryki. Sam ten owoc ma delikatny smak, dlatego dobrze odnajdzie się w akompaniamencie pikantnych dodatków. Innym sposobem na ożywienie sałatki z jego udziałem jest sok ze świeżej cytryny lub limonki.
Wypróbuj wspomniane patenty na sałatki, a przekonasz się, że mogą być idealnym wyborem na każdy posiłek w ciągu dnia!
Artykuł partnera