Zdrowie
27 stycznia 2017

Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i zapobiega procesom starzenia się skóry

Gładka i jędrna skóra, wytrzymałe ścięgna, mocne chrząstki i więzadła – za te wszystkie czynniki odpowiada kolagen, białko wytwarzane przez komórki tkanki łącznej. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu staje się coraz mniej efektywna, co objawia się m.in. zmarszczkami oraz problemami ze strony stawów. Naukowcy sugerują jednak, że proces ten można znacznie spowolnić. Badania wykazały, że witamina C może zwiększyć produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie.

Skóra właściwa, czyli warstwa skóry znajdująca się pod naskórkiem, w 75 proc. składa się z kolagenu. Białko to odpowiada za jej napięcie, elastyczność i młody wygląd. Kolagen jest również głównym składnikiem strukturalnym chrząstek, ścięgien, więzadeł oraz rogówki oka.

– Kolagen to taki warkocz zbudowany z trzech łańcuchów białkowych. Dopóki jest ściśle skręcony, bardzo dobrze funkcjonuje, niezależnie od okolicy naszego ciała. Wraz z procesami starzenia i działaniem czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników dochodzi do rozluźnienia tej struktury. Wtedy pojawiają się zmarszczki i problemy z układem kostno-stawowym – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Magdalena Zakrzewska, lekarz medycyny estetycznej z Kliniki La Nika.

Witamina C w codziennej diecie

Degradacja uszkodzonych cząsteczek kolagenu i biosynteza nowych to naturalne procesy, które zachodzą w zdrowym, młodym organizmie. Z biegiem lat równowaga pomiędzy tymi reakcjami zostaje jednak zaburzona – coraz więcej kolagenu ulega rozkładowi, a produkcja staje się coraz mniej efektywna.

Naukowcy sugerują, że spadek wydajności wytarzania kolagenu można jednak zatrzymać. Jedną z najbardziej efektywnych metod pobudzenia produkcji tego białka jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C. Według badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym „International Journal of Cosmetic Science” długotrwałe działanie kwasu askorbinowego na komórki tkanki łącznej człowieka może zwiększyć syntezę kolagenu nawet ośmiokrotnie.

– Na praktycznie każdym z etapów produkcji kolagenu, od pojedynczego aminokwasu do utworzenia całego łańcucha białka, takim swoistym katalizatorem jest witamina C. Warto podkreślić, że witamina C jest również jednym z największych wymiataczy wolnych rodników – tłumaczy Magdalena Zakrzewska.

Najlepszym źródłem witaminy C są warzywa, takie jak pietruszka czy papryka, owoce jagodowe i cytrusowe, a także naturalne suplementy.

Źródło: lifestyle.newseria.pl
Redakcja
itrening.pl

Zobacz

16 maja 2017

Czytanie - ważny element zdrowego stylu życia

Czy można wspominać o zdrowiu bez sprawnego intelektu? Czy czuje się takim ktoś, kto...
6 maja 2017

Chore zęby szkodzą zdrowiu! Chore, zaniedbane zęby mogą być bowiem przyczyną wielu poważnych...

Okazuje się, że z zębami wiele wspólnego może mieć ból głowy, angina, a nawet problemy...
9 stycznia 2017

Trening mięśni Kegla potęguje przyjemność seksualną

Prawidłowe i regularne ćwiczenia mięśni Kegla u kobiet łagodzą, a nawet niwelują...